Tijdens het Pinksterweekend bereikte ons het bericht dat onze subsidie aanvraag bij ZonMw voor het project ‘De ontwikkeling van richtlijnen met betrekking tot ethische dilemma’s in de geestelijke gezondheidszorg voor asielzoekers’ is gehonoreerd. Dit project, waar JWS de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor draagt, zal in samenwerking met Centrum ’45, de afdeling medische ethiek van het AMC/UvA en Mikado – kenniscentrum voor interculturele zorg worden uitgevoerd. De projectleider, Sander Kramer, psycholoog, is o.a. werkzaam bij de afdeling Bestuurs- en Organisatiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het project zal op 1 juli as. van start gaan en duurt 20 maanden.
Het project betreft de ontwikkeling van handreikingen voor behandelaars die in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) voor asielzoekers te maken krijgen met ethische dilemma’s. Ethische dilemma’s kunnen ontstaan als de behandeling van een asielzoeker in conflict lijkt of dreigt te komen met professionele standaarden. Bij dergelijke conflicten maken behandelaars ethische afwegingen afgeleid van vier typen principes in de biomedische ethiek, namelijk ‘do good’, ‘do no harm’, ‘autonomy’ en ‘justice’.
Behandelaars hebben aangegeven behoefte te hebben aan de ontwikkeling van een referentiekader. Op basis van internationale wetenschappelijke literatuur, interviews en focusgroepen met behandelaars in de GGZ zullen de handreikingen worden ontwikkeld. De handreikingen zullen worden getoetst aan bruikbaarheid in de praktijk en ter bekrachtiging voorgelegd aan beroepsverenigingen van behandelaars in de GGZ. De richtlijnen worden ook met een focusgroep bestaande uit asielzoekers besproken.