Op 13 juni 2013 verzorgde ir. Margreet Kroezen van Dokters van de Wereld een inleiding over de ‘zorg voor ongedocumenteerden’. Margreet Kroesen is projectcoördinator van ‘Zorg voor ongedocumenteerden’ van Dokters van de Wereld. Dokters van de Wereld maakt deel uit van het onafhankelijke internationale netwerk Médècins du Monde, dat hulp geeft aan kwetsbare groepen. Margreet ging in op de regelgeving voor zorg voor ongedocumenteerden in Nederland. Ook presenteerde ze de bevindingen van het Nederlandse deel van het onderzoek ‘Acces to healthcare in Europe in times of crisis and rising xenophobia, an overview of the situation of people excluded from health care systems’ dat Dokters van de Wereld uitgevoerd heeft.
Dokters van de Wereld is in 2006 gestart met het Medoc-project. Dit project is gericht op het verbeteren van de toegang tot zorg voor ongedocumenteerde migranten via voorlichting over de rechten van deze groep en de mogelijkheden die er bestaan om zorg te krijgen. Ook bemiddelt Medoc als er toegangsproblemen optreden. Medoc geeft geen medische zorg maar vormt een brug naar de zorg. Margreet licht de regelgeving met betrekking tot zorg voor ongedocumenteerden toe. Over de CvZ-regeling ontstaat discussie onder de aanwezigen. De regeling lijkt waterdicht maar enkele aanwezigen hebben ervaren dat de protocollen zeer precies gevolgd moeten worden omdat het CvZ niet uitbetaalt. Algemeen wordt gevoeld dat instellingen terughoudend zijn met het verlenen van zorg aan ongedocumenteerden. Er wordt het idee geopperd om een ‘smoezenboek’ samen te stellen waarin alle smoezen opgenomen zijn die instellingen gebruiken om ongedocumenteerden buiten de instelling te houden.
Uit eerder genoemd onderzoek naar de ervaren toegang tot zorg voor ongedocumenteerden blijkt dat van de 750 mensen die deel namen aan het onderzoek, 24 % toegangsproblemen ervoer. Huisartsenzorg bleek niet gegarandeerd en de CVZ-dekking was niet altijd volledig. GGZ-instellingen bleken moeilijk toegankelijk en de medische zorg in detentie is niet transparant. Bij patiënten bleken angst voor uitzetting, financiële problemen, onvoldoende informatie en cultuurverschillen barrières te zijn in de toegang tot zorg. Professionals ervoeren eveneens het gevoel van onvoldoende geïnformeerd te zijn en cultuurverschillen. Ook gaf deze groep aan werkdruk als een belemmering aan.
Dokters van de Wereld gebruikt de bevindingen van dit onderzoek voor pleitbezorging en zal zich richten op media, politiek en medische beroepsorganisaties. Zie verder Presentatie Medoc 13 juni 13
De Johannes Wier Stichting neemt de aanbevelingen uit het onderzoek mee in de mensenrechteneducatie.