Tijdens de hoorzitting in de 2de kamer over de nieuwe jeugdwet op 6 september jl. maakten vele deskundigen daartegen bezwaar. Met name de verplaatsing van de jeugd-ggz naar de gemeente stuit op kritiek. De regering wil met de stelselherziening per 1 januari 2015 komen tot meer integrale zorg voor de jeugd, en meer aandacht voor preventie. De druk op de gespecialiseerde tweedelijnszorg kan dan verminderen doordat op gemeentelijk niveau in de eerste lijn beter maatwerk mogelijk is. Dat is althans de gedachte.
Maar lang niet alle deskundigen zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken. Zo heeft volgens de KNMG het wetsvoorstel geen oog voor integrale medische zorg – er is zelfs geen plaats voor de jeugdarts – maar verschuift het desondanks de jeugd-ggz naar de gemeente. Het is ook onjuist, aldus de artsenorganisatie, dat de jeugd-ggz uit de Zorgverzekeringswet wordt gehaald. Door de gemeenten hiervoor verantwoordelijk te maken, dreigen er onwenselijke verschillen te ontstaan in het ggz-aanbod tussen gemeenten. Psychiaters, psychologen en zorgverzekeraars delen die vrees. Toegang is in de nieuwe wet niet langer een verzekerd recht maar afhankelijk van de invulling van de gemeentelijke zorgplicht, stellen zij. Dat daarbij de somatische jeugdgezondheidszorg niet uit het verzekerd pakket wordt gehaald, wekt volgens hen op zijn minst de suggestie dat geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen minder essentieel zou zijn dan somatische zorg.
Ze wijzen ook op de vreemde constructie dat extramurale medicatie bekostigd blijft uit de Zvw maar dat gesprekstherapie bekostigd gaat worden door de gemeenten. Terwijl volgens professionele richtlijnen een gecombineerde behandeling vaak is aangewezen.
Daarnaast wijst Defence for Children op de ongelijke behandeling op basis van verblijfsstatus. Alle kinderen die in Nederland verblijven hebben recht op bescherming van de overheid, zonder onderscheid. Het VN-Kinderrechtenverdrag schrijft dat voor. De nieuwe Jeugdwet maakt een duidelijk onderscheid tussen kinderen die wel en kinderen die niet rechtmatig in Nederland verblijven. De gemeente hoeft alleen voorzieningen te treffen voor rechtmatig in Nederland verblijvende kinderen. Kinderen zonder verblijfsvergunning worden in principe uitgesloten van jeugdhulp.
Bron: Medisch Contact en Defence for Children