Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft 18 februari jl. het groene licht gegeven voor de overheveling van jeugdzorgtaken van Rijk en provincie naar gemeenten. De verantwoordelijkheid van de gemeenten voor de jeugdzorg gaat per 1 januari 2015 in.
Drie moties die de Eerste Kamer indienden werden aangenomen. In één daarvan wordt de regering gevraagd om een meldpunt in te richten waar ouders, professionals en gemeenten terecht kunnen met signalen en vragen over het overhevelen van de jeugd-ggz aan gemeenten. Daarnaast vraagt de Eerste Kamer de regering om jaarlijks informatie te geven over de kwaliteit van de hulp in relatie tot het budget, en om een regeling te treffen voor landelijk werkende instellingen.
Al eerder werd bekend dat er een zogeheten Transitie Autoriteit Jeugd in het leven wordt geroepen die toezicht gaat houden op alle veranderingen. Deze onafhankelijke commissie kan helpen als gemeenten problemen hebben met het inkopen van zorg. Ook instellingen die zich zorgen maken over de zorg voor specifieke groepen, kunnen er aankloppen. En er komt een nationale conferentie om mogelijke stigmatisering van mensen met een psychische aandoening tegen te gaan.
Het kabinet wil dat jeugdzorg een taak van de gemeenten wordt omdat deze beter maatwerk zouden kunnen leveren. Door op het juiste moment de juiste hulp te bieden, wordt voorkomen dat dure gespecialiseerde hulp nodig is, is de gedachte. Gemeenten moeten op grond van het wetsvoorstel in de eerste plaats de gemeentelijke toegang op een laagdrempelige en herkenbare manier organiseren in bijvoorbeeld een sociaal wijkteam of een centrum voor jeugd en gezin. De huisarts wordt een spil in dat nieuwe systeem. De staatssecretaris voor volksgezondheid voorziet ‘nieuwe verbindingen tussen de huisarts, de jeugdhulp en de jeugd-ggz’. Hij wil daarover met de LHV in gesprek.
Jeugdwerkers, artsen, kinderrechters en wetenschappers zijn bezorgd over de veranderingen, ook al omdat die gepaard gaan met een bezuiniging van 450 miljoen euro. Wat gebeurt er als de gemeente in financiële nood zit? Zorg weigeren bij gebrek aan budget is niet aan de orde, zegt de Staatssecretaris. Evenmin als wachtlijsten: die zijn ook uit den boze. ‘Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp te regelen. De zorgaanbieder bepaalt vervolgens wat er moet gebeuren.’
Bron: Artsennet 12 februari en 18 februari 2014