Op 2 juli jl. bracht het College voor de Rechten van de Mens haar Jaarrapportage 2013 uit. Deze is gebaseerd op berichten en signaleringen van vele nationale en internationale organisaties en NGO’s, waaronder JWS.
Uit de tweede jaarlijkse rapportage Mensenrechten in Nederland 2013 blijkt dat nog niet voor iedereen mensenrechten in de praktijk gelden. Volgens het College kwam eind 2013 de erkenning dat racisme ook in Nederland speelt en aan de orde van de dag is.
Gemeenten moeten volgens het College meer oog hebben voor mensenrechten op lokaal niveau. De transitie van de Jeugdzorg en de langdurige zorg maakt dit des te prangerder. En voor vreemdelingen zijn mensenrechten nog steeds moeilijk(er) te realiseren. De rapportage biedt een beschouwing over 2013 en doet bijna 50 aanbevelingen aan de regering om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland zijn mensenrechten kan realiseren.
Op het terrein van de gezondheidszorg en mensenrechten beveelt het College ondermeer aan dat getoetst wordt of medische zorg en een sociaal en medisch vangnet in het land van herkomst beschikbaar zijn vóórdat een uitgeprocedeerde asielzoeker met medische problematiek teruggestuurd wordt. Tevens zou gemonitored moeten worden of betreffende persoon daadwerkelijk toegang heeft tot de noodzakelijke medische zorg.
Het College spreekt haar twijfels uit over voldoende bescherming van het medische beroepsgeheim en persoonlijke gegevens in het nieuwe informatiestelsel van de zorg. Verder wijst het College er op dat met de transitie van de langdurige zorg naar de gemeenten sommige juridische aanspraken die in de AWBZ geregeld waren niet terug komen in de WMO. Volgens het College biedt de WMO minder bescherming aan kwetsbare personen.
Het College spreekt haar zorgen uit over de misstanden in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Om verder te lezen en de jaarraportage te downloaden klik op deze link.