Overal in Nederland kunnen kinderen en gezinnen die het nodig hebben vanaf 2015 bij hun gemeente terecht voor jeugdhulp. Voor kinderen die nu al een vorm van jeugdhulp krijgen en dat in 2015 nog steeds nodig hebben, geldt dat het doorlopen van die zorg in elke gemeente is gewaarborgd. Dat concluderen staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (VenJ) na een periode waarin zij intensief – en waar nodig met extra bestuurlijke druk – met gemeenten en instellingen hebben gewerkt om de afspraken over de inkoop van jeugdhulp af te maken.
Een getekend contract is een belangrijke waarborg voor continuïteit van zorg. Overigens zijn er ook waarborgen voor de continuïteit van zorg in het geval dat er geen contract zou zijn. Elk kind of gezin dat jeugdhulp krijgt, heeft wettelijk recht om bij dezelfde aanbieder te blijven in 2015. Een gemeente is dan gehouden om die behandeling te betalen. Elke aanbieder die vreest dat continuïteit van zorg in gevaar komt, kan zich melden bij de Transitie Autoriteit Jeugd.
Veel gemeenten moeten echter nog afspraken maken met huisartsen, medisch specialisten en jeugdartsen over de wijze van verwijzen en moeten zij hen nog informeren over de gecontracteerde zorg waarnaar verwezen kan worden. Ook is 40 % van de gemeenten nog niet in staat om facturen en declaraties af te handelen. Minder dan de helft van de gemeenten heeft haar inwoners geïnformeerd over waar zij voor jeugdhulp terecht kunnen en wat de procedures zijn. Slechts 18 % van de gemeenten heeft cliënten geïnformeerd over het gevolg van de decentralisatie voor hun concrete situatie.
Lees verder in kamerbrief-over-stand-van-zaken-transitie-en-inkoop-jeugdhulp