Op 19 december 2014 is de nieuwe leidraad vertrouwensarts bij honger- en dorststakingen van de Johannes Wier Stichting uitgebracht. Daarin worden de functie en verantwoordelijkheden van een vertrouwensarts bij honger- en dorststakingen beschreven, evenals de eisen die aan hem of haar kunnen worden gesteld, met als doel de kwaliteit van de werkzaamheden van een vertrouwensarts bij honger- en dorststakingen te bevorderen.
In 2000 publiceerde JWS de 3de editie van de handleiding ‘Honger naar recht; honger als wapen’. De handleiding beschrijft onder meer de geschiedenis van honger- en dorststakingen, de medische begeleiding, de rol van de vertrouwensarts daarbij en de (inter)nationale wet- en regelgeving dienaangaande. In Nederland wordt deze handleiding nog steeds als gezaghebbend gezien. Echter, delen van de handleiding zijn inmiddels verouderd en in 2013 kwamen signalen uit de praktijk dat er behoefte bestaat aan beknopte, praktische leidraden betreffende de verschillende onderdelen van het handboek. Om die reden heeft JWS besloten om de handleiding te actualiseren en de inhoud op te splitsen in drie te onderscheiden documenten, namelijk in een leidraad over de functie en verantwoordelijkheden van de vertrouwensarts, een leidraad over de begeleiding en behandeling van de lichamelijke en geestelijke gevolgen van en na een honger- en dorststaking en een overzicht van de (inter)nationale wet- en regelgeving rond honger- en dorststakingen.
De leidraad vertrouwensarts bij honger- en dorststakingen is te vinden in het dossier over honger- en dorststaking. De twee andere documenten zullen volgen in 2015.