Volgens twee Turkse psychiaters en de voorzitter van de afdeling transculturele psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), Mario Braakman, maken de overheid en verzekeraars het steeds moeilijker voor allochtonen om te worden behandeld door een psychiater van dezelfde afkomst.Twee ontwikkelingen treffen de groeiende groep niet-westerse migranten in Nederland, zeggen de psychiaters. Ten eerste de dreigende afschaffing van de vrije artsenkeuze. Als de Eerste Kamer op 9 december instemt met de voorgenomen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet, kunnen mensen met een naturapolis straks niet meer kiezen voor een hulpverlener waarmee hun verzekeraar geen contract heeft. Het tweede probleem is volgens de psychiaters dat zorgverzekeraars steeds minder zorg inkopen bij vrijgevestigde psychiaters.
Mario Braakman van de NVvP: ‘Ik ben geen voorstander van verzuiling van de ggz langs etnische lijnen. Het is dan ook prima als een Turkse of Marokkaanse patiënt aanvankelijk naar een Nederlandse psychiater wordt verwezen. Maar het kan heel complex zijn als je met een tolk moet werken en er cultuurverschillen zijn. Soms wil iemand dan uiteindelijk toch naar een hulpverlener van de eigen afkomst. Het is een slechte zaak dat die route wordt afgesneden.’
Volgens woordvoerders van Achmea en Menzis is het een misverstand dat ze korten op de inkoop van vrijgevestigde psychiatrie. Budgets zijn vaak wel kleiner dan vorig jaar, maar dat komt doordat kinder- en jeugdzorg overgaat naar de gemeente. Volgens de Achmea-woordvoerder heeft de verzekeraar zelfs 20 procent extra gecontracteerd bovenop de daadwerkelijk gemaakte zorgkosten van afgelopen jaar.
Bron: Medisch Contact 28-11-14