Organisaties in de ggz verzetten zich tegen de eigen bijdrage voor kinderen die in een instelling moeten verblijven. Zij vinden deze stigmatiserend.Vanaf 1 januari geldt voor alle zorg die onder de Jeugdwet valt een eigen bijdrage voor intramurale zorg. In brieven aan het ministerie en aan de vaste Kamercommissie voor VWS pleiten de ggz-organisaties ervoor om deze bijdrage niet van kracht te laten zijn voor kinderen en jongeren met ggz-problematiek.
De eigen bijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar, stellen de organisaties, afhankelijk van de leeftijd. Uitgaande van ongeveer 1500 klinische plaatsen in de kinder- en jeugd-ggz berekenen zij de maximale opbrengst op 1,5 miljoen euro, ‘een klein bedrag ten opzichte van het macrobudget’. In het eerste jaar is de verwachte opbrengst nog lager, omdat de kinderen die nu al in zorg zijn van de regeling zijn uitgezonderd.
De organisaties noemen de eigen bijdrageregeling ‘discriminerend en stigmatiserend’ voor deze groep ernstig zieke kinderen. Voor kinderen die somatische zorg ontvangen in het kader van de Zorgverzekeringswet hoeft immers geen eigen bijdrage te worden betaald.
Bron: Medisch Contact 2-12-14