In het adviesrapport ‘Naar nieuwe zorg en zorgberoepen’ van de commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen worden de contouren geschetst van de toekomstige zorgvraag in 2030. Dit advies is in april 2015 uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens dit rapport is de gezondheidszorg in de toekomst gericht op het bevorderen en herstellen van het zelfstandig functioneren van mensen in hun eigen leefomgeving. De eigen regie en veerkracht van het individu staan hierbij centraal.
Deze visie op gezondheid en zorg – niet de ziekte staat centraal maar het functioneren – heeft ook gevolgen voor de zorgprofessionals. Iedere toekomstige zorgprofessional beschikt – naast vakkennis – over een aantal generalistische bekwaamheden die bijdragen aan het bevorderen en het herstellen van het functioneren. Professionals zullen samenwerken in teams die met elkaar beschikken over alle bekwaamheden die nodig zijn. De teams kunnen wisselend van samenstelling zijn, afhankelijk van wat op dat moment nodig is aan zorg.
De KNMG onderschrijft de voorgestelde omslag in de zorg waarin niet de ziekte of aandoening centraal staat, maar het functioneren, de veerkracht en de eigen regie van de burger. Hierbij dient volgens de KNMG niet uit het oog verloren te worden dat er in de samenleving ook kwetsbare groepen zijn voor wie het voeren van eigen regie over zorg en welzijn in beperkte mate mogelijk is. Ook het uitgangspunt dat de toekomstige vraag naar zorg leidend moet zijn en niet het bestaande aanbod aan zorg, beroepen en opleidingen, ondersteunt de KNMG.
Het rapport biedt, volgens de KNMG, de basis om te reflecteren en in samenhang proactief de zorg toekomstbestendig te maken. Samen met patiënten, andere zorgprofessionals en de samenleving is de KNMG klaar om het zorgaanbod in 2030 vorm te geven.
De gewijzigde visie op het begrip gezondheid is eerder besproken in een refereerbijeenkomst van JWS in november 2012.