De wethouders financiën van 234 gemeenten in Nederland maken zich grote zorgen over onder meer jeugdzorg en huishoudelijke hulp voor ouderen. De forse bezuinigingen gaan namelijk ten koste van kwetsbare burgers en de rek is eruit.Dat schrijven de wethouders in een brandbrief aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De opeenstapeling van miljoenenkortingen is simpelweg te veel, vinden de wethouders: ruim dertig procent op huishoudelijke hulp en op de jeugdzorg in sommige gemeenten ruim twintig procent in 2016. Ook ergeren de wethouders zich aan de voordeelmodellen, complexe Haagse rekenschema’s die zijn ontwikkeld om de miljarden juist te verdelen over alle gemeenten. De lokale werkelijkheid blijkt vaak anders te zijn. Enschede telt bijvoorbeeld 7.000 bijstandsgerechtigden, maar krijg op jaarbasis slechts geld voor 6.400 mensen.
Nu al nemen wanhopige ouders steeds vaker zelf het initiatief om de psychische behandeling van hun kind te regelen. Zij zien dat gemeenten de behandelkosten vaak boven de beste zorg stellen en daarom trekken ze zelf maar de portemonnee om hun kind te helpen.
De Kinderombudsman concludeerde recent dat gemeenten de kosten van de zorg belangrijker lijken vinden dan de kwaliteit. Er dreigt op deze manier een tweedeling, want niet alle ouders kunnen een behandeling betalen.