Staatssecretaris Van Rijn van VWS wil de verplichte Meldcode kindermishandeling aanscherpen en minder vrijblijvend maken. Professionals die zelf een hulptraject starten bij vermoedens van kindermishandeling, moeten, volgens een wetsvoorstel van Van Rijn, dit laten registreren bij Veilig Thuis (het voormalig Meldpunt kindermishandeling).
Door de registratie moeten alle kinderen die (vermoedelijk) slachtoffer zijn van kindermishandeling in beeld zijn en blijven bij Veilig Thuis. Als blijkt dat er al eerder zorgen waren over het kind, komt er extra actie. Volgens Van Rijn gaat Veilig Thuis zich niet ‘zomaar’ bemoeien met dingen die professionals zelf prima kunnen. Maar de instantie kan wel in actie komen als er meer aan de hand lijkt te zijn dan de directe hulpverlener kan overzien.
De KNMG spreekt in een reactie op de plannen van Van Rijn dat het gaat om een verkapte meldplicht. Artsenorganisaties verzetten zich al langer tegen een meldplicht, omdat deze het risico met zich meebrengt dat ouders artsen gaan mijden en dat is niet in het belang van het kind. Het plan van Van Rijn heeft dan ook een averechts effect, omdat het kind uit beeld kan raken, stelt de KNMG. Verschillende artsenorganisaties zetten juist in op een laagdrempelige signalering en aanpak van kindermishandeling en laagdrempeligheid in contacten met de vertrouwensartsen van Veilig Thuis. Door een registratieplicht komt die laagdrempeligheid in het gedrang.
Lees de gehele reactie van de KNMG op het wetsvoorstel van Van Rijn.
Bron: Medisch Contact, 13 januari 2016