Niet weten waar je als ouders terecht kunt, als je de jeugdhulp voor je kind wilt regelen. Veel te lang wachten op een reactie van de gemeente. En je niet gehoord en serieus genomen voelen. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten uit de Jaarrapportage 2015 van de Monitor Transitie Jeugd. In 2015 ontving de Monitor Transitie Jeugd 472 meldingen over knelpunten die voortkomen uit de decentralisatie van jeugdhulp naar de gemeenten. De knelpunten die in begin 2015 geconstateerd zijn, bestaan aan het eind van het jaar nog steeds.
De route op weg naar passende jeugdhulp voor hun kind is voor ouders lang, onduidelijk en onaangenaam. Ouders worden slecht te woord gestaan en zij vinden dat hun gemeente, het wijkteam en de hulpverleners vaak onvoldoende samenwerken om de juiste weg naar jeugdhulp voor hun kinderen te vinden. Zij hebben de indruk dat het hierbij aan regie ontbreekt. Regie die ontzettend hard nodig is, omdat kinderen niet morgen maar vandaag jeugdhulp nodig hebben. De deur naar jeugdhulp blijft voor ouders (te lang) dicht.
Uit de Jaarrapportage 2015 van de Monitor Transitie Jeugd blijkt ook dat ouders zich zorgen maken over de privacy van hun kinderen. Hoe zorgvuldig gaan gemeenten om met de (medische) gegevens? Welke gegevens worden opgeslagen en gedeeld? Hoe worden deze gegevens opgeslagen en wie hebben toegang tot deze informatie? En met wie wordt de verkregen informatie gedeeld? Op deze en andere vragen krijgen ouders geen antwoord.