Volgens de Landelijk Huisartsen Vereniging (LHV) zetten instanties zoals gemeenten, verzekeraars en arbodiensten patiënten vaak onder druk om hun hele medische dossier op te vragen bij hun huisarts. Dit blijkt uit onderzoek van de LHV onder 175 huisartsen. De LHV zegt onaangenaam verrast te zijn over de schaal waarop dit gebeurt. Instanties horen zich na toestemming van de patiënt met een gerichte vraag tot de huisarts te wenden. Naar aanleiding van het onderzoek stelt de LHV dat bijna 90 procent van de huisartsen áltijd inzage geeft in het eigen medisch dossier. Wél vragen bijna alle huisartsen naar de reden achter het verzoek. Verder zijn huisartsen volgens de LHV terughoudend in situaties zoals vechtscheidingen of uithuisplaatsingen.
Patiëntenfederatie Nederland stelde in het programma Kassa op basis van een onderzoek onder het eigen ledenpanel daarentegen, dat patiënten die inzage vragen in hun medisch dossier of een kopie opvragen, vaak nul op het rekest krijgen. En als ze een dossier te zien krijgen, blijkt de inhoud vaak niet te kloppen. De patiëntenfederatie noemt de terughoudendheid van huisartsen betuttelend. De federatie vindt dat de verantwoordelijkheid bij de patiënten zelf ligt.
De federatie pleit voor een systeem waarbij de patiënt zelf beheerder wordt van zijn dossier. De LHV wil daarentegen samen met andere artsen- en patiëntenorganisaties actie ondernemen richting gemeenten en andere instanties, om het ongeoorloofd opvragen van het medisch dossier tegen te gaan. De LHV noemt het verstandig van huisartsen om twijfels over de verstrekking van gevraagde informatie te bespreken met patiënten, maar hierbij mag het recht van de patiënt op inzage nooit uit het oog worden verloren.