Het Vrouwenrechtencomité van de Verenigde Naties (CEDAW-comité) heeft de balans opgemaakt van de vierjaarlijkse regeringsrapportage en de dialoog daarover met minister Bussemaker. De conclusie van het comité is duidelijk: Nederland kan veel meer doen om de mensenrechten van vrouwen beter te waarborgen. Het CEDAW-comité is onder meer bezorgd over het voortduren van discriminerende stereotypen, ‘hate speech‘ en racistisch geïnspireerd geweld tegen moslimvrouwen, migranten en asielzoekende vrouwen. Wel is het Comité positief over het Nationale Actieprogramma tegen Discriminatie (2016) en het Actieplan tegen discriminatie op de arbeidsmarkt (2014). Het Comité kapittelt de regering over het gebrek aan informatie over de arbeidsmarktparticipatie en -exploitatie van vrouwen uit etnische minderheden. Hierover moet de regering de volgende keer, over vier jaar, specifiek rapporteren.
Op het vlak van zorg en welzijn moet Nederland ook het nodige verbeteren:
- huisartsen dienen aan vrouwen die over tijd zijn de abortuspil te kunnen voorschrijven en apotheken moeten die dan ook leveren.
- zonder verdere vertraging moeten alle slachtoffers van huiselijk geweld gratis juridische bijstand krijgen – het Comité merkt op dat daders hier wel toegang toe hebben, maar slachtoffers niet.
- het gender-neutrale huiselijk-geweldbeleid moet worden vervangen door een gender-sensitieve aanpak: mèt oog voor de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen en mèt oog voor de sekse van dader en slachtoffer.
- de gemeentelijke voorzieningen voor vrouwenopvang en jeugdzorg (waaronder kindermishandeling) moeten worden geëvalueerd.
Lees verder in het persbericht van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag: nederland-moet-mensenrechten-van-vrouwen-beter-waarborgen.
Het volledige verslag van de conclusies van het VN Comité: concluding-observations-cedaw-2016