Het laatste nieuwsbericht van de Monitor Transitie Jeugd meldt dat het nieuwe jeugdstelsel dat op 1 januari 2015 in werking is getreden nog steeds niet goed genoeg voor alle jeugdigen en ouders werkt. Jeugdigen en ouders die een beroep doen op jeugdhulp lopen tegen verschillende drempels aan: onvoldoende informatie, onheuse bejegening en moeite met het krijgen van hulp of een beschikking worden het meest genoemd.
Tachtig procent van de respondenten die een enquête over informatievoorziening invulde, weet niet precies hoe zij hulp moet aanvragen. Ruim zeventig procent van de melders is niet geïnformeerd over de mogelijkheid voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Uit verdiepend onderzoek blijkt dat juiste informatie en goede communicatie over jeugdhulp van groot belang zijn.
Ruim de helft van de jeugdigen en ouders die gemeld hebben, geeft aan zich niet prettig te voelen bij de wijze waarop er met hen wordt gepraat. Zij voelen zich niet gehoord, met als gevolg dat zij niet de meest passende zorg en ondersteuning krijgen aangeboden. Bovendien duurt het proces van toewijzen te lang en gaan gemeenten niet altijd zorgvuldig om met privacy: gemeenten vragen meer gegevens dan nodig is en gegevens worden zonder toestemming met andere instanties uitgewisseld.
In de laatste rapportage van de Monitor staan knelpunten en aanbevelingen om knelpunten op te lossen.