Artsen weten het budget dat dit jaar beschikbaar is gekomen voor het leveren van zorg aan onverzekerden, nog niet goed te vinden. De nieuwe regeling wordt nog maar mondjesmaat gebruikt.
In maart opende het ministerie van VWS de ‘Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden’. Hiermee kunnen artsen de kosten zij maken bij het verlenen van zorg aan onverzekerden, volledig terugkrijgen. Het gebruik van de regeling blijft echter achter bij de verwachtingen, meldde demissionair VWS-minister Edith Schippers aan de Tweede Kamer.
De subsidieregeling, waarvoor in totaal 12 miljoen euro beschikbaar is, is vijf jaar van kracht, in afwachting van een wettelijk te regelen oplossing voor zorg aan onverzekerden. De regeling is vooral bedoeld voor dak- en thuislozen en verwarde mensen, om te voorkomen dat zij om financiële redenen geen zorg krijgen. Door de regeling kunnen zorgverleners, zoals straatdokters, huisartsen en apothekers, maar ook ziekenhuisartsen, 100 procent van de kosten terugkrijgen die zij maken als zij deze groep, in de praktijk met name dak- en thuislozen en verwarde mensen, wel medisch bijstaan. Zorgverleners kunnen in dat geval een vergoedingsaanvraag indienen bij uitvoeringsinstantie CAK.