Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Het is dit jaar 30 jaar geleden dat het Kinderrechtenverdrag werd ondertekend door de Verenigde Naties. Helaas is er ook in Nederland nog steeds genoeg aanleiding om bij deze rechten stil te staan. Zo is er de jeugdzorg die onvoldoende toegankelijk is. In 2015 legde het Rijk de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij de gemeenten. Die decentralisatie heeft tot grote problemen geleid. Vooral kinderen met ernstige problemen komen in de knel; gemeenten zijn te klein om de zorg in hun eentje te kunnen opbrengen en regelen. Het kabinet neemt de jeugdzorg opnieuw op de schop nu het systeem volledig is vastgelopen en draait de decentralisatie grotendeels terug. Dit schrijven ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Kamer. Het kabinet gaat bepalen welke zorg een taak van de gemeente blijft en welke zij aan een regio of zelfs nog groter verband moet overlaten. Ook de jeugdbescherming en -reclassering in Nederland zijn op een onacceptabel laag niveau beland. Mishandelde en verwaarloosde kinderen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben, de wachtlijsten zijn veel te lang. Dit zeggen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid. De inspecties roepen de ministers op zich te ‘herbezinnen’ op het jeugdbeschermingsstelsel.
Een andere zorg is dat nog steeds kinderen in vreemdelingendetentie worden opgesloten. Vorig jaar ging het om 210 kinderen; Nederland loopt in vergelijking met drie andere EU-landen voorop met het detineren van kwetsbare kinderen. Dit zegt UNICEF op basis van een vergelijkend onderzoek (UNC County Report NL) naar het terugkeerbeleid van migrantenkinderen in Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Zweden. Daarnaast groeien 292.000 kinderen in Nederland in armoede op. Nederland zal met antwoorden moeten komen over de aanpak van armoede stelde recent het VN-Kinderrechtencomité.
Het Kinderrechtencollectief heeft dit jaar het VN-Kinderrechtencomité van input voorzien over de kinderrechtensituatie in het Koninkrijk der Nederlanden en een krachtig signaal afgegeven. Het heeft de zorgpunten die leven in de maatschappij verwoord in 30 punten (List of Issues). Ruim 80 organisaties hebben deze onderschreven waaronder de Johannes Wier Stichting. Over vrijwel alle zorgpunten worden nu door het VN-Kinderrechtencomité vragen gesteld aan Nederland. Nederland heeft een jaar de tijd om de vragen te beantwoorden. Ook het Kinderrechtencollectief zal met input van het maatschappelijk middenveld een rapportage opstellen waarin een reactie wordt gegeven op de vragen en het staatsrapport. Naar verwachting zal het Kinderrechtencomité begin 2021 in gesprek gaan met de regering, jongeren en het maatschappelijk middenveld.