Weinig ongedocumenteerden komen bij een huisarts. Het hoeft voor huisartsen echter niet moeilijk te zijn om ongedocumenteerden te zien, maar maar vaak is er onbekendheid met de regels en de mogelijkheden. In een recent verschenen artikel in Medisch Contact legt Dokters van de Wereld uit wat deze regels en mogelijkheden zijn.
Ongedocumenteerden, onverzekerbare vreemdelingen, hebben recht op ‘medisch noodzakelijke zorg’: passende en verantwoorde zorg door dezelfde richtlijnen, protocollen, standaarden en gedragsregels van de medische beroepsorganisaties te gebruiken als bij de reguliere zorg. Dit moet niet verward worden met ‘spoedeisende zorg’. Het Centraal Administratiekantoor vergoedt de kosten van medische zorg die in Nederland onder de basisverzekering vallen, dus alle eerstelijnszorg, bepaalde tweedelijnszorg en sommige paramedische zorg.
De arts vraagt de patiënt of hij in staat is (een deel van) de kosten te betalen. Zo niet, dan kan een declaratie bij het CAK worden ingediend. Op de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) staat een duidelijke uitleg over de declaratieregeling voor huisartsen en een overzicht van de apotheken en ziekenhuizen waarnaar een huisarts ongedocumenteerde patiënten kan verwijzen.
Alle huisartsen kunnen een beroep doen op de regeling onverzekerbare vreemdelingen. Het CAK vergoedt dan maximaal 80 procent van de oninbare vordering. Voor een consult mag het passantentarief worden gehanteerd. Bij zwangerschap en bevalling bedraagt de vergoeding 100 procent van de oninbare vordering. De huisarts kan een onverzekerbare vreemdeling voor geneesmiddelen en ziekenhuiszorg doorverwijzen naar apotheken en ziekenhuizen waarmee het CAK een contract heeft. Alleen dan wordt de zorg daar voor de patiënt vergoed.
Bron: Medisch Contact (voor niet-abonnees te lezen vanaf 19 maart 2020)
Op onze website is ook de informatieve E-Learning Gezondheidszorg voor ongedocumenteerden te vinden. Door middel van deze cursus krijgt u inzicht in de wijze waarop de toegang tot de zorg voor ongedocumenteerden in Nederland geregeld is.
Zie ook: https://www.johannes-wier.nl/2020/01/toegang-tot-alle-zorg/