Daklozen hebben in de coronacrisis meer opvangplekken en hulp nodig. Daartoe is een oproep gedaan aan het Rijk die o.a. is ondertekend door Fransje Snijders, voorzitter van de Johannes Wier Stichting.
Dak- en thuisloosheid maakt kwetsbaar en die kwetsbaarheid is in tijden van pandemie nog groter. De noodvoorzieningen voor dak- en thuislozen zijn onvoldoende voor de komende periode. Het Rijk wordt opgeroepen om gemeentes, organisaties, woningcorporaties, ontwikkelaars, hotel- en recreatieketens regionaal bij elkaar zetten om te zorgen dat lege woon- of verblijfsruimte wordt gereserveerd voor de opvang, huisvesting, isolatie en quarantaine van daklozen.
De ondersteuning, begeleiding aan en zorg voor daklozen komt, ook in ‘normale’ tijden, neer op een te klein aantal organisaties, ambtenaren en locaties. Het Rijk wordt opgeroepen het eigen organiserend vermogen en menskracht te gebruiken om de schaalbaarheid en houdbaarheid van de opvang,
begeleiding en zorg voor daklozen de komende maanden te garanderen.
Het is zeer waarschijnlijk dat er de komende maanden nieuwe daklozen zullen ontstaan. Huisuitzettingen zijn nog steeds toegestaan en het aantal mensen in een economisch precaire situatie zal toenemen. Het Rijk moet garanderen dat nieuwe dakloosheid te allen tijde wordt voorkomen door een stop te zetten op huisuitzettingen en meer noodvoorzieningen te creëren voor migranten met en zonder papieren.
Overkoepelend moet het Rijk anticiperen op wat over enkele weken aan problemen verwacht kan worden en departement-overstijgend opdracht geven om de financiering, bemensing, huisvesting,
volksgezondheid, zorg en economische positie van en voor daklozen te garanderen door coördineren en informeren, vraag en aanbod bij elkaar te brengen en de kennis en capaciteiten van daklozen zelf te betrekken.
We kunnen deze crisis alleen samen te lijf, is de kernboodschap van onze regering.
Wij ondersteunen deze boodschap en benadrukken: samen betekent iederéén.