Afgelopen jaar is het JWS Jongerennetwerk opgezet, met als doel om deskundigheid in het kader van mensenrechten in de gezondheidszorg onder de jonge (a.s.) professionals in de gezondheidszorg te bevorderen. Naast bewustwording van lopende JWS projecten wil het Jongerennetwerk eigen projecten opzetten die spelen onder jongeren in de gezondheidszorg met betrekking tot mensenrechten. De leden van het netwerk stellen zich hieronder voor. Vanuit het bestuur begeleiden Irma Hein en Alicia Dibbets het Jongerennetwerk.
Mijn naam is Willemijn Put en ik werk als beleidsadviseur bij de KNMG. Hiervoor heb ik de Master Gezondheidsrecht gedaan aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Door mijn studie ben ik geïnteresseerd geraakt in mensenrechten in de zorg. Hetgeen wat JWS doet en wil betekenen voor professionals in de zorg inspireert mij. Toen zij vroegen of ik trekker wilde zijn van het opzetten van een jongerennetwerk heb ik daarom volmondig toegestemd. Het is belangrijk om tijdens de opleiding tot professional in de zorg en de beginjaren je bewust te zijn van mensenrechten. Je werkt immers in de zorg om mensen te helpen. Met het jongerennetwerk wil ik bereiken dat jonge professionals in de zorg of jongeren die nog bezig zijn met hun studie of opleiding op de hoogte zijn van wat JWS doet en meer kennis krijgen over mensenrechten in de zorg.
Mijn naam is Frédérique Lichtenbeld en sinds een jaar ben ik lid bij de JWS, een stichting met veel inspirerende professionals! Ik ben lid geworden aangezien ik mij wil inzetten voor meer gelijkheid in de zorg. Tijdens mijn studie geneeskunde heb ik op verschillende afdelingen kunnen meelopen, erg leerzaam! Gedurende deze coschappen ontwikkelde ik een kritische blik ten aanzien van bepaalde gewoontes in het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan het vragen van familieleden van patiënten te vertalen, waar Simone Goosen momenteel verandering in teweeg brengt middels het Tolkenproject vanuit de JWS. Een geweldig project! In de toekomst wil ik mij blijven inzetten voor gelijkheid in de zorg, onder andere door mij verder te ontwikkelen in medische ethiek.
Mijn naam is Tanja de Rijke, ik heb een achtergrond in de gezondheidswetenschappen en ben sinds maart 2021 lid van de jongerenwerkgroep van JWS. Een wereld waarin iedereen zo gezond en gelukkig mogelijk kan leven, is iets waar ik me graag voor inzet. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan het verkleinen van de gezondheidsverschillen in Nederland. Niet alleen vanwege de polariserende samenleving, maar ook omdat ik denk dat hier de meeste gezondheidswinst te halen valt. Dit alles vanuit een inclusief perspectief, omdat ieder mens recht heeft op ‘The Right to Health’. Samen met de jongerenwerkgroep hoop ik dan ook om andere jonge zorgprofessionals te inspireren, informeren en activeren voor thema’s die te maken hebben met mensenrechten in de zorg.
Mijn naam is Evy Boom en ongeveer een jaar geleden werd mijn interesse gewekt om als vrijwilliger aan de slag te gaan voor JWS. Toentertijd was ik masterstudent ‘Recht van de Gezondheidszorg’ aan de Erasmus Universiteit. Dag in dag uit hield ik mij bezig met het ‘gezondheidsrecht’ in de breedste zin van het woord. De gezondheidsmarkt is een bijzondere markt. De verhoudingen tussen zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiënten vind ik super boeiend. Ook deze markt is gebonden aan complexe wet- en regelgeving en dit is precies het raakvlak met JWS. Samen met alles vrijwilligers bij JWS zetten wij ons in voor het verbeteren van mensenrechten in de gezondheidszorg. Daar draag ik graag aan bij! Sinds september werk ik als Healthcare consultant voor de Quoratio Groep en dan specifiek voor Zorgon. Dat is het label dat zich focust op de zorgsector. Om wat stoom af te blazen na mijn werk ben ik graag op de tennisbaan, het hockeyveld of in de bossen te vinden. In de bossen kom ik niet alleen om te wandelen, maar ik mountainbike ook graag in de Loonse en Drunense Duinen. Naast dit alles ben ik een enorme fan van borrelen, het bezoeken van vrienden, vakanties en etentjes bij mij thuis.
Mijn naam is Jessie Verdijk, ik ben 26 jaar en woon in Amsterdam. Ik heb altijd al veel belangstelling gehad voor de maatschappelijke ontwikkelingen rond gezondheidszorg en mensenrechten. Met een juridische achtergrond, voornamelijk gespecialiseerd in het gezondheidsrecht, leek het me leuk om deel uit te maken van een organisatie die zich hiervoor inzet. Zodoende kwam ik, als starter op de arbeidsmarkt, bij de JWS- jongerenwerkgroep. Momenteel werk ik bij het Ministerie van Volksgezondheid, toetsingscommissies euthanasie. Het bezig zijn met medisch-ethische vraagstukken vind ik erg interessant, ook omdat discussies daaromtrent nooit zullen stoppen. Daarnaast leer ik ontzettend veel van het feit dat er ook met een medische en ethische blik naar juridische kwesties wordt gekeken. Ik ben ervan overtuigd dat alle onderwerpen en problemen het best vanuit meerdere percepties bekeken kunnen worden. Het leuke is dat je dit ook terug ziet komen bij de JWS. Mensen met verschillende achtergronden die streven naar het oplossen van complexe en relevante kwesties aangaande ‘het recht van gezondheid’, dat is naar mijn idee een hele goede en nuttige bijdrage aan de samenleving.