‘Kern van het advies van de KNMG is dat het onder dwang uitvoeren van medisch onderzoek in het kader van terugkeerbeleid botst met (inter)nationale regels en richtlijnen voor artsen alsmede met mensenrechten en grondrechten.’
Dit is de reactie van de Artsenfederatie KNMG en de Johannes Wier Stichting op het wetsvoorstel wat gedwongen testen bij bij personen die in het kader van de Vreemdelingenwet 2000 zullen worden uitgezet mogelijk zou maken.
Gedwongen testen vormt een inbreuk op de autonomie van de persoon en mag daarom alleen gebeuren indien hier een dringende reden voor is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezondheidsrisico’s voor de persoon zelf. Testen om een uitzetting te kunnen realiseren is onvoldoende grond voor gedwongen testen. Daarmee is het wetsvoorstel in strijd met Europese en nationale wetgeving en de beroepscode voor medici.
Bij de Johannes Wier Stichting ondersteunen we deze boodschap volledig. Onze voorzitter Alies Struijs heeft daarom namens de JWS deze oproep, naast René Héman van het KNMG, ondertekend.
Lees de oproep, inclusief verdere wetenschappelijke en juridische onderbouwing, hier.