Beste Simone,
Je weet, ik kwam laatst in Groningen naar het symposium – pardon de JWS- Aletta Dive Jeugdzorg en mensenrechten – om onze flyers in die knalgele envelop uit te delen, en om jou, de bestuursleden en andere vrijwilligers van de Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten te zien. Ik kwam niet in de veronderstelling nog een nieuw argument te horen, na 3,5 jaar met je meedenken over de campagne Tolken terug in de zorg, alstublieft. Want naast de zorgplicht zijn mensenrechten al vanaf het begin de pijler van onze campagne.
Maar de juridische insteek, die verraste me! Wij hadden toch al alle registers opengetrokken in onze campagne? Altijd de kwaliteit van gezondheidszorg benadrukt, en qua mensrechten het morele aspect, het ethische. Op dit symposium draaide het vooral om het juridische aspect van de mensenrechten, in het bijzonder van het Kinderrechtenverdrag. Er sprak zelfs een advocaat over hoe zij het recht op goede zorg had weten af te dwingen. Gelukkig had zij wel daarbij de kritische kanttekening dat deze juridische weg voorbehouden is aan mensen die daartoe de middelen hebben, qua geld, kennis en lange adem.
Wat me ook verraste is dat het inderdaad een Dive werd, toen we ’s middags in kleine groepjes aan de slag gingen met de eerste versie van het Instrument dat onze nieuwe vice-voorzitter Karine van ’t Land aan ons voorlegde. Met een casus van een kind dat vastliep op gebrekkige zorg. De vraag was of een zorgprofessional met deze tool hét instrument zou hebben om kwaliteit af te dwingen. Want kinderrechten schenden, dat zou toch geen enkele organisatie of overheid van een zorgprofessional kunnen eisen?
Daarna bleek uit de centrale verslaglegging van de bevindingen dat elke casus schuurde op alle punten van het Kinderrechtenverdrag. De tool was nog wel te omslachtig, maar ik proefde de hoop dat die uit te werken is tot een doeltreffend instrument. En zeker inspirerender dan verwijzen naar de zorplicht, omdat dit instrument het belang van het kind centraal stelt. Zoals ook onze campagne Tolken terug in de zorg, alstublieft gedragen wordt door het beeld van kinderen.
Marieke de Ridder,
Je tekstschrijver
Het is inmiddels al een tijdje geleden, maar op 26 mei vond het Aletta Dive symposium ‘Het mensenrechtenperspectief in de Jeugdzorg’ plaats in Groningen, in samenwerking met de Aletta Jacobs School of Public Health. Simone Goosen en Marieke de Ridder waren beiden aanwezig om de campagne ‘Tolken terug in de zorg, alstublieft’ onder de aandacht te brengen. Dit is de terugblik geschreven door Marieke de Ridder, tekstschrijver bij de tolkencampagne.