‘I have the candle, you just need to light it’. Met deze oproep van Musa, een client van het ASKV, aan zorgverleners begon het symposium ‘Recht op gezondheid is ook een mensenrecht voor mensen zonder verblijfsvergunning’. Op de internationale Dag van de Rechten van de Mens bespraken we met zorgverleners, beleidsmakers en vertegenwoordigers van medische koepels hoe zorg toegankelijk kan blijven, ook voor mensen die geen verblijfsvergunning hebben en zich daardoor niet kunnen verzekeren. De panelleden Maarten van Ooijen, Ton Coenen, Noor-Us-Seher Compier-Mahboob, Nathalie Hagen en Yara Basta, MD, Phd die vanuit hun verschillende rollen adviseerden over een zorgsysteem dat toegankelijk is voor iedereen, ongeacht verblijfstatus. Om dit te bereiken zijn de volgende prioriteiten vastgesteld in volgorde van urgentie:
1. Voorlichting aan professionals en migranten over de mogelijkheden die de toegang tot zorg waarborgen
2. Versterking van het netwerk en een gezamenlijke politieke lobby
3. Aandacht voor mentale gezondheid
4. Registreren en monitoren van zorggebruik en zorguitkomsten om data gedreven beleid te kunnen ontwikkelen
Tijdens dit symposium is ook de intentieverklaring Recht op Zorg gepresenteerd, die inmiddels door veel medische koepels en organisaties is ondertekend, waaronder Artsenfederatie KNMG, GGD GHOR Nederland, Dokters van de Wereld Nederland en wij als Johannes Wier Stichting ook.
Organisatoren van Lampion netwerk, Stichting Nederlandse Straatdokters Groep en het ASKV zien dit als de start van een breed collectief om toegang tot zorg voor iedereen in Nederland te blijven garanderen. Wil je meetekenen, of heb je vragen of ideeën? Mail naar lampion@doktersvandewereld.org.