Wat betekent het recht op gezondheid(szorg) voor jou?

Het recht op gezondheid(szorg) betekent voor mij als persoon en als voorzitter van JWS een richtlijn, een opdracht, een houvast en een drijfveer. Dit probeer ik uit te leggen.
Ik zie het recht als een richtlijn; iets om na te streven. Het recht op gezondheid(szorg) is best groot. De WHO definieert gezondheid als een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekten of gebreken. Een recht op dit totale welbevinden en de zorg om dit mogelijk te maken is best veelomvattend. Zelfs met een onuitputtelijke bron van geld en materialen lijkt er iets idealistisch omdat gezondheid ook afhankelijk is van het individu. Het recht op gezondheid(szorg) is desalniettemin een ideaal waar we met ons allen naar willen streven. JWS zet zich in voor dit ideaal en voor het recht, en dat probeer ik ook als persoon en als voorzitter.
Ik zie het recht ook als een opdracht. Een opdracht aan overheden, instanties en hulpverleners. Zij moeten hier naar handelen, proberen om gezondheid van en de zorg aan mensen zo goed mogelijk te maken. Het recht op gezondheidszorg is een opdracht van waaruit we ook iets mogen verwachten van overheden, instanties en hulpverleners. Het is daarbij een doel dat gevestigd is in de moraal en in het recht, en een doel om niet uit het oog verliezen.
Verder zie ik het ook als een houvast voor patiënten, cliënten en alle mensen, zoals jij en ik. Iets dat we mogen vragen en verlangen. Ik denk vooral ook aan mensen die kwetsbaar zijn en misschien uit het oog verliezen dat zij gezondheid en gezondheidszorg verdienen. Zeker kwetsbare mensen die overweldigd worden en zichzelf misschien tekort doen omdat ze door de bomen het het bos niet meer zien. Het recht op gezondheid(s zorg) geeft een houvast als mensenrecht; het laat ook aan hen zien wat ze waard zijn. Het recht is niet alleen een ideaal maar ook iets waar ze recht op hebben. Het bevat substantie waar rechten aan kunnen worden ontleend.
In al deze aspecten betekent het recht op gezondheid(s zorg) voor mij een mensenrecht en is het een drijfveer. Het verbindt mij met de missie van JWS, en waarschijnlijk met alle lezers, vrijwilligers en donateurs van JWS .
Hoe wil je jouw brede professionele kennis en ervaring inzetten voor JWS?
In mijn dagelijkse professionele bezigheden zit ik dicht op de materie van gezondheidszorg en mensenrechten. Ik werk als klinisch ethicus en jurist in het LUMC. Ik zie waar mensenrechten spelen en hoe mensen zich ertoe verhouden. Mijn werk is in de zorg, in het onderwijs en in het onderzoek. Hierdoor kom ik in aanraking met veel hulpverleners van nu en van de toekomst. Daarnaast ontmoet ik mensen en bestuurders uit anderen ziekenhuizen, uit zorginstellingen en ook, tot op zekere hoogte, uit de politiek. In mijn netwerk en in mijn bezigheden ga ik de missie van JWS onder de aandacht brengen, hoop ik mensen te koppelen aan die missie en ga ik trachten middelen te vinden om de projecten van JWS uit te kunnen voeren.
Wat wil je als voorzitter bereiken of toevoegen?
Ik zie JWS als een stichting die mensenrechten in de gezondheidszorg gestalte wil geven. Het is een prachtige en idealistische organisatie, die werkt op steun van fantastische vrijwilligers . Mijn hoop is om bij te dragen aan de missie van JWS, de erkenning van de belangen die op het spel staan en om onze projecten uit te voeren. Ik wil bijdragen aan de professionalisering van de organisatie, en aan het strategiebepaling in de keuze en uitvoering van projecten. Ik besef me ook dat de inzet voor idealen en strategiebepaling op gespannen voet kunnen staan. Keuzes maken is soms niet leuk, maar wel nodig. Welke projecten kunnen we nog aannemen en uitvoeren en hoe behalen we onze doelen? Mijn doel is JWS verder op de kaart te zetten, de missie te bestendigen, en gehoor te vinden voor de projecten waarvoor JWS zich inzet.
Wat zou jij iedere zorgverlener toewensen als het om mensenrechten gaat?
Tijd, ruimte, financiën en geduld. Ik zie dat bijna alle zorgverleners hun best doen om mensen te helpen in hun gezondheid. Veel hulpverleners starten idealistisch aan hun carrière. Soms verliezen ze wat idealisme over tijd. Tijdsdruk, bureaucratie, politiek en administratie maakt het bijdragen aan de gezondheidszorg niet altijd gemakkelijk en soms zelfs frustrerend. Dat geldt voor professionals en vrijwilligers in de zorg. Tijd, ruimte, en financiën zouden helpen om de aandacht voor de patiënt uit te kunnen bereiden. Ik wens hulpverleners ook geduld toe van patiënten en instellingen. Hulpverleners willen wel de hulp verlenen die nodig is, maar ze zitten soms gevangen in het systeem, en ze hebben geduld nodig om het systeem te kunnen navigeren. Voor nieuwe generaties van hulpverleners wens ik toe dat zij zich met extra energie zich kunnen wijden aan de rechten in de gezondheidszorg. In een complexe nieuwe wereld bieden zij hoop. Zo wens ik alle zorgverleners toe dat ze erkend worden in hun inzet voor de mensenrechten en gezondheidszorg. We hebben tijd, ruimte, financiën, geduld en mankracht (of: persoonskracht) nodig voor een optimaal recht op gezondheidszorg.