In een uitzending van Nieuwsuur op 25 augustus j.l. werd aandacht besteed aan duizenden wachtende ouderen op een plek in een verzorging of verpleeghuis. Volgens veel zorginstellingen is er sprake van een maatschappelijk probleem.
In een verzorgingshuis of verpleeghuis kom je alleen terecht met een geldige indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), schrijft Nieuwsuur op haar website. Heb je een indicatie voor verblijf dan heb je recht op een plek in een instelling. Maar dat recht verzilveren is een tweede. Want er blijken op dit moment 10.333 mensen op een wachtlijst te staan bij een verpleeg- of verzorgingshuis. Dat zijn vooral mensen met een grote zorgvraag (zorgzwaarte 4 en hoger).
Volgens de overheid hebben deze mensen geen probleem, omdat ze zogenaamde “wenswachtenden” zijn. Volgens de definitie wachten deze mensen op eigen verzoek: ze willen alleen naar een specifieke instelling. Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat mensen kunnen aangeven dat ze niet meer willen wachten en eventueel elders een plek willen accepteren. De overheid houdt alleen de categorie “actief wachtend” in de gaten – volgens de definitie mensen die wachten buiten hun wil.
En daar zit, volgens Nieuwsuur, nu het probleem. Cliënten weten vaak niet of ze “wenswachtend” of “actief wachtend” zijn. Dat wordt ze niet actief verteld, en mensen op de wachtlijst gaan er gewoon van uit dat ze urgent op de wachtlijst staan en hopen snel op een plek. Ondertussen proberen ze het thuis nog even vol te houden. De huidige wachtlijstregistratie is onbekend bij veel cliënten en mantelzorgers, terwijl de gevolgen groot kunnen zijn. Bovendien word je bijna automatisch “wenswachtend” – bij het aanvragen van een indicatie wordt om een instelling van voorkeur gevraagd. Ook is het zo dat de zorgkantoren, de instanties die de langdurige zorg organiseren, een aangescherpte definitie van “actief wachtend” hanteren: alleen crisisgevallen komen hiervoor in aanmerking.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nog geen signalen ontvangen over problemen met wachtlijsten. Wel roept het toezichtsorgaan mensen op daar direct melding van te maken.
Bron: Nieuwsuur en Medisch Contact