Drie maanden voor het nieuwe Jeugdstelsel een feit wordt en de gemeenten de regie hebben over de jeugdhulp, zijn er veel zorgen over het bieden van continuïteit en het waarborgen van de kwaliteit van de jeugdhulp. De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) heeft uitgezocht hoe ver gemeenten op dit moment zijn met het maken van afspraken met jeugdhulpaanbieders in kaart gebracht.De resultaten zijn zorgwekkend: slechts een kwart van de ondervraagde jeugdhulpaanbieders verwacht dat er genoeg zorg bij ze zal worden ingekocht om de continuïteit van zorg te kunnen garanderen. Met driekwart van de jeugdzorginstellingen is nog geen contract afgesloten, terwijl dit per 1 januari 2015 rond moet zijn. Het risico bestaat dat zij hun deuren moeten sluiten waardoor de zorg die zij momenteel aan kinderen verlenen niet gecontinueerd kan worden.
Uit een briefadvies van de TSJ aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt ook dat gemeenten nauwelijks oog hebben voor de kwaliteit van de jeugdzorg. Het accent ligt tijdens hun inkoopproces vooral op volume en prijs. Op beide elementen willen zij bezuinigingen, maar de consequenties die dit heeft voor de kwaliteit van de jeugdhulp komen daarbij niet aan bod.
Tevens zijn er signalen vanuit gemeenten dat er grote verschillen bestaan in de cijfers over het zorgverbruik en dat gemeenten dus geen duidelijkheid hebben over het aantal kinderen waaraan zij zorg moeten bieden en de kosten die hiermee gepaard gaan. Dit staat een voorspoedige inkoop van de zorg in de weg met als risico dat er straks onvoldoende zorg is ingekocht of dat deze niet tijdig is ingekocht.
Gemeenten hebben in het nieuwe stelsel ruimte om de toeleiding tot zorg naar eigen inzicht vorm te geven. Het gevaar bestaat echter dat er grote verschillen zullen ontstaan tussen gemeenten in de toegang tot en aanbod van zorg aan minderjarigen.
Bron: Defence for Children