Deze week publiceerden Amnesty International, Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt en Dokters van de Wereld het rapport ‘Isolatie in vreemdelingendetentie’. Hierin wordt de stand van zaken opgemaakt ten aanzien van het gebruik van isolatie van vreemdelingen die worden gedetineerd vanwege weigering aan de grens (waaronder asielzoekers) of met het oog op hun uitzetting (ongedocumenteerden en uitgeprocedeerde asielzoekers).
Het onderzoek laat zien dat ondanks de intentie hiertoe, de wetgeving, het beleid en de praktijk de laatste jaren nauwelijks zijn veranderd om isolatie echt te voorkomen. Dringende aanpassingen zijn dan ook nodig.
Op basis van het onderzoek bevelen de organisaties de regering onder meer aan om:
– De mogelijkheid om isolatie te gebruiken als disciplinaire straf te gebruiken te schrappen uit het nog in te dienen wetsvoorstel Terugkeer en vreemdelingenbewaring
– Een actieplan op te stellen gericht op het terugdringen en uiteindelijk uitbannen van isolatie als ordemaatregel, in lijn met vigerende GGZ-kaders.
Hiernaast is er volgens de drie organisaties een belangrijke rol weggelegd voor de IGZ, die op het terugdringen en uitbannen moet gaan toezien.