Van de 393 gemeenten in Nederland, hielden er 371 geld over van het budget dat ze van het rijk kregen voor thuishulp en jeugdzorg vorig jaar. Dat meldt deze week Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek. Slechts 22 gemeenten sloten het jaar 2015 af met een tekort aan geld voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Dit betrof vooral de grote steden, zo blijkt uit het overzicht van Binnenlands Bestuur. Rotterdam had een tekort van ruim 24 miljoen, Amsterdam van bijna 18 miljoen, Den Haag van 4,0 miljoen en Utrecht van 1,6 miljoen.
Volgens Binnenlands Bestuur hielden 371 gemeenten samen 1,18 miljard euro over van het Wmo en het jeugdzorgbudget. In absolute zin hield Breda het meeste geld over: ruim 38 miljoen. De gemeente Stede Broec (bestaande uit de dorpen Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek in Noord-Holland) blijkt bijna 90 procent van het zorgbudget niet te hebben gespendeerd. Stede Broec ontving ruim 13 miljoen euro en hield ruim 12,5 miljoen euro over. Gemeenten als Oosterhout, Heerenveen en Dongeradeel hielden volgens Binnenlands Bestuur meer dan 30 procent van het zorgbudget over.
Tegelijkertijd trekken ziekenhuizen aan de bel over het toegenomen aantal oudere patiënten dat onnodig terechtkomt op de Spoedeisende Hulp (SEH). Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) gaat het onder anderen om ouderen die naar het ziekenhuis komen omdat het thuis niet meer gaat, terwijl er niet echt sprake is van een spoedeisende hulpvraag.
“Voor een groep oudere patiënten vervult de Spoedeisende Hulp vaak de rol van noodopvang. Ze zijn te kwetsbaar om thuis te verblijven, maar niet ziek genoeg voor het ziekenhuis”, constateert de NVZ in een brief aan de Tweede Kamer. De ziekenhuizen zeggen dat door de toename van ouderen capaciteitsproblemen ontstaan bij de eerste hulp en op verpleegafdelingen. De situatie is zo nijpend dat ziekenhuizen in sommige gevallen de spoedeisende hulp sluiten.
De NVZ heeft geen duidelijk beeld over de omvang van het probleem. Uit een enquête van de NOS blijkt dat iets meer dan de helft van de spoedposten bevestigt dat ouderen worden opgenomen omdat er thuis geen of te weinig zorg is. De ziekenhuizen telden in twee weken tijd 160 opnames zonder strikte medische noodzaak.
Bronnen: Medisch Contact 8 nov. 2016