Aan het wetsvoorstel orgaandonatie, dat in de Eerste Kamer wordt behandeld, zitten op het vlak van wilsbekwaamheid nogal wat haken en ogen. Dat schreef de KNMG de afgelopen week in een brief aan de Senaat. Volgens het wetsvoorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra zijn artsen verplicht actief na te gaan of de overledene tijdens registratie wilsbekwaam was. Dat kan volgens de KNMG tot praktische problemen en discussies met nabestaanden leiden omdat het de vraag is hoe een arts zich daarvan kan vergewissen. Ook voor nabestaanden zal dit niet altijd duidelijk zijn. Mogelijk leidt de eis zelfs tot minder in plaats van meer orgaandonaties. ‘Immers als de arts zich er niet van kan vergewissen dat de patiënt wilsbekwaam was, zal volgens het voorstel geen orgaandonatie kunnen plaatsvinden’, aldus de KNMG. De huidige wet op orgaandonatie kent geen zogeheten ‘vergewisplicht’; artsen mogen er nu stilzwijgend vanuit gaan dat iemand die zichzelf als donor heeft geregistreerd ten tijde van die registratie wilsbekwaam was.
Er is nog een probleem: bij twijfel over de vraag of iemand wilsbekwaam was kan weliswaar van donatie geen sprake zijn, maar anderzijds kunnen nabestaanden van volwassenen die hun hele leven wilsonbekwaam zijn geweest toch toestemming geven voor orgaandonatie. Door deze tegenstrijdigheid is het naar mening van de KNMG voor artsen onduidelijk hoe te handelen.
De KNMG spreekt zich naar eigen zeggen niet uit voor of tegen het systeem van actieve donorregistratie, maar maakt zich wel zorgen over de werkbaarheid voor artsen op onderdelen van het voorstel.
Onlangs maakte de Eerste Kamer bekend eerst met deskundigen verder te willen praten alvorens over het wetsvoorstel te beslissen. Dit zal op 18 april en 16 mei plaatsvinden.
Bron en lees verder: Medisch Contact, 24 februari 2017