“Je moeder heeft kanker, wil je dat aan haar vertellen?” hoorde Habiba Chrifi-Hammoudi toen ze 11 jaar oud was. Het was een bepalend en traumatisch moment in haar jeugd. Daarna werd het recht op tolken in de gezondheidszorg geregeld, zodat dit soort schrijnende gebeurtenissen niet meer zou voorkomen.
Maar sinds 2012 trekt de overheid minder geld uit voor professionele tolken in de gezondheidszorg. Dat betekent dat een patiënt die niet optimaal Nederlands spreekt vaak zelf iemand mee moet nemen naar de dokter om te vertalen. En dat terwijl er maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland wonen waarvan Nederlands niet de moedertaal is! Het betekent ook dat zorgverleners hun verantwoordelijkheid voor de communicatie met hun patiënt niet kunnen nemen. En dat terwijl per 1 januari 2020 de verantwoordelijkheid van zorgverleners in de WGBO juist wordt uitgebreid.
Dat moet anders! Daarom hebben we op Human Rights Day 2019 met een groot aantal artsen, wetenschappers en vertegenwoordigers van patiënten een openbare oproep gedaan aan de Kwaliteitsraad van Zorginstituut Nederland. Hierin pleiten we ervoor dat patiënten, zorgverleners en verzekeraars samen een kwaliteitsstandaard op gaan stellen en daarmee verantwoordelijkheid kunnen nemen voor een juridisch, ethisch en financieel verantwoord beleid.
Jan Kremer, de voorzitter van de Kwaliteitsraad, reageerde direct positief. Het onderwerp staat op de agenda van september. Op die vergadering besluiten de leden van de Kwaliteitsraad of ze het ontwikkelen van deze Kwaliteitsstandaard op hun prioriteitenlijst plaatsen. Een breed draagvlak is daarvoor onontbeerlijk. Draagvlak van patiënten, professionals, organisaties en financiers als zorgverzekeraars en gemeentes.
Wilt u onze oproep ondertekenen? Stuurt u dan een mail met uw naam en hoe u wilt worden vermeld naar Simone Goosen (goosen@johannes-wier.nl).
Op 20 februari hebben we een brief gestuurd aan Hugo de Jonge, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, met in de bijlage de Oproep met bijna 200 handtekeningen.
Om het maatschappelijk draagvlak voor onze oproep zichtbaar te maken, zijn we ook de campagne Voor het recht van ieder mens op goede zorg gestart.