Door Alies Struijs, voorzitter Johannes Wier Stichting
Succesvol geknokt voor Tolken terug in de zorg, alstublieft
Wat zijn we als Johannes Wier Stichting (JWS) enthousiast over de resultaten van de campagne Tolken terug in de zorg, alstublieft. Twee jaar geleden, op 10 december 2019 – de internationale dag van de rechten van de mens – deden we een oproep aan organisaties in de zorg om ons initiatief te steunen. We konden toen niet vermoeden dat we dit jaar, op 10 december, met vertrouwen het stokje kunnen doorgeven aan partijen die nu aan zet zijn om dit doel te bereiken. Ik ben er trots op dat JWS als kleine organisatie zo’n enorme politieke omwenteling voor elkaar heeft gekregen. Door twee jaar lang op alle mogelijke manieren deze misstand in de zorg te benoemen, en te illustreren met schrijnende beelden en verhalen. Zo is er draagvlak voor het ontwikkelen van de kwaliteitsstandaard taalbarrières voor de zorg en het sociaal domein, wordt nu gewerkt aan een uniforme bekostiging van de tolkenvoorziening én aan één telefoonnummer voor alle zorgverleners om zonder gedoe een tolk te kunnen inschakelen. In het interview met Simone Goosen leest u welke resultaten we hierin bereikt hebben. Heel graag noem ik nog de oproep in de brief die wij, de Johannes Wier Stichting, samen met Patiëntenfederatie Nederland, Artsenfederatie KNMG en organisatie van verloskundigen KNOV een paar dagen voor de begrotingsbehandeling aan de Tweede Kamer stuurden. Die brief was de basis voor een motie die met royale meerderheid (128 van de 150 stemmen) is aangenomen. Over draagvlak gesproken… De uitzending op NPO1 waarin Simone samen met ervaringsdeskundige Leila Prnjavorac nadere toelichting mocht geven, heeft ongetwijfeld de aandacht hiervoor versterkt.
De politiek, de overheid en veldpartijen, die zijn dus nu aan zet. Hier past een bijzonder woord van dank aan Simone Goosen, initiator en campagneleider, en aan Petra de Jong, jeugdarts en JWS bestuurslid, die beiden van meet af aan met volle overtuiging, bevlogen en volhardend, zich hiervoor hebben ingezet.
JWS alert en actief
We kijken als JWS terug op een heel geslaagd webinar over Covid-preventie en –zorg en de omgang met kwetsbare groepen. U leest het verslag van dit goedbezochte webinar dat op 3 november jl. plaatsvond in deze E-zine. Sommigen lieten ons weten dat een webinar over dit onderwerp om een vervolg vraagt. We gaan daarover nadenken. Hebt u het gemist, dan vindt u de opname op de website. Daarnaast zijn we als organisatie in beweging en verandering. We namen afscheid van Fransje Snijders als voorzitter en zijn blij dat zij als vrijwilliger actief blijft, onder meer om haar te consulteren bij de begeleiding van hongerstakers. Het Algemeen Bestuur (AB) benoemde mij eind oktober als nieuwe voorzitter. Ik pak deze taak met plezier en in goede samenwerking met andere bestuursleden en vrijwilligers graag op.
Binnen het AB mochten we twee nieuwe leden verwelkomen: Alette Broekens en Irma Hein. Beiden nemen hun eigen netwerk en ervaring mee en doen mee in een of meer van de zes werkgroepen die JWS rijk is. Bekijkt u vooral eens onze website waar u meer leest over de werkgroepen en wie hieraan deelnemen. Het aantal actieve vrijwilligers groeit flink, vooral jongeren sluiten zich graag bij ons aan. Dat geeft nieuwe energie en inspiratie aan ons werk. Het JWS jongerennetwerk zet zich in voor de bewustwording van mensenrechten in de gezondheidszorg onder de jonge (a.s.) zorgprofessionals en doet mee in de lopende werkgroepen.
Vol goede moed, enthousiasme en nieuwe ambities zien we uit naar het nieuwe jaar waarin we op verschillende manieren aan de slag gaan voor toegankelijke en goede zorg voor iedereen.