Iedereen moet zijn hele leven problemen oplossen. Soms zijn dit grote problemen en soms kleine. De ene mens is daar beter in dan de andere. De maatschappij wordt steeds complexer en stelt hoge eisen aan haar inwoners. Niet iedereen kan even makkelijk meekomen door deze hoge eisen en de hoge snelheid waarin de maatschappij beweegt. Ook de communicatie en structuren in de zorg worden steeds ingewikkelder waardoor mensen niet of niet op tijd bij de juiste hulp & ondersteuning terechtkomen.
Dit geldt zeker voor de naar schatting 2,4 miljoen mensen met een IQ onder de 85 in Nederland. Zij hebben vaak meer moeite met het begrijpen van taal en met verschillende sociale en praktische vaardigheden. Door stress van niet-goed-begrijpen zien we complicaties bij het beantwoorden van vragen, het begrijpen van de diagnose, het volgen van adviezen, enzovoort. Toch is het moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen wat betreft de dingen waar een persoon met verminderd probleemoplossend vermogen tegenaan loopt en waar concreet hulp kan worden geboden. Zeker als er ook nog sprake is van een migratieachtergrond.
Al in de fase van diagnosestelling gaat het vaak mis; de patiënten beheersen de Nederlandse taal niet of onvoldoende en lopen vast in ons ingewikkelde zorgsysteem. Tolken worden onvoldoende ingezet zolang de tolkenvergoeding nog niet op orde is. We zien daardoor handelingsverlegenheid en frustratie ontstaan bij zowel de hulpverlener als bij patiënt. Toch zullen we extra ons best moeten doen om drempels in de toegang tot de juiste zorg te verlagen voor mensen met verminderd probleemoplossend vermogen en zeker met een migratieachtergrond; zorg is immers een fundamenteel mensenrecht.
JWS zet zich in voor het mensenrecht dat eenieder het recht heeft op een zo goed mogelijke lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Wat moet er gebeuren om tot tijdige herkenning te komen van het juiste probleem ? Is er sprake van zwakbegaafdheid, LVB, of spelen culturele achtergrond dan wel onvoldoende kennis van de Nederlandse taal de grootste rol? Of is er sprake van (grote) stress waardoor het iemand niet lukt om de juiste beslissingen te nemen?
Sprekers:
Michiel Vermaak is Arts Verstandelijk Gehandicapten en is verbonden aan Novicare, een landelijke zelfstandige behandeldienst in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Ook is hij betrokken bij de Straatdokters in Rotterdam. Als AVG arts werkt hij twee keer per jaar op St. Maarten en de BES-eilanden.
Simone Goosen Campagneleider en initiatiefnemer van de campagne ‘Tolken terug in de zorg, alstublieft’ van Johannes Wier Stichting, adviseur & belangenbehartiger gezondheid vluchtelingen – epidemioloog PhD
Ervaringsdeskundige(en)
Datum: 4 november 2022 van 15.30-18.00 uur, inloop vanaf 15.00 uur.
Locatie: Keizersgracht 177, 1016 DR Amsterdam
Aanmelden kan via: info@johannes-wier.nl