De grote verschuiving van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten naar de gemeenten per 1 januari volgend jaar wordt niet uitgesteld. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) deze week tijdens het debat over wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
‘Uitstel gaat niet helpen voor de voorbereiding en gaat ook de duidelijkheid niet vergroten’, zei Van Rijn. De staatssecretaris reageerde op de oproep van onder meer CDA en GroenLinks. Zij willen dat de invoering van de wet met een jaar wordt uitgesteld omdat gemeenten te weinig tijd hebben om zich voor te bereiden. ‘We kunnen niet tegen elkaar zeggen dat we dat nu even in een vloek en een zucht aan het behandelen zijn. Dat geldt ook voor de gemeenten. Die zijn al heel lang bezig zich voor te bereiden.’
Eerder deze maand maakte Andre Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland duidelijk dat de zorgverzekeraars de invoering van de Wet langdurige zorg en de overheveling van de langdurige intramurale ggz naar de Zorgverzekeringswet per 1 januari 2015 onverstandig vonden. De introductie van de wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet vormt samen met de nieuwe Wmo het fundament voor zorg en ondersteuning in de thuissituatie, schreef Rouvoet, en moet daarom prioriteit hebben. Van Rijn wees ook dit verzoek voor uitstel af.
Bron: Artsennet