De vrije artsenkeuze is straks van de baan. Tenminste, als het aan de minister en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt. Want in hun plannen, aldus de VvAA, beslist niet langer de patiënt welke zorgverlener of instelling hij of zij bezoekt, maar de zorgverzekeraar.
De NZa stelt in haar advies aan de minister dat het afschaffen van de vrije artsenkeuze voor verzekerden een financieel voordeel van 100 euro per jaar oplevert. De NZa onderbouwt dat overigens verder niet. Iedere patiënt moet te allen tijde zelf zijn of haar zorgverlener kunnen kiezen. Daarom roept de VvAA de leden van de Tweede Kamer op tegen het voorstel te stemmen.
Het voorstel heeft grote consequenties voor patiënten. Als voorbeeld wijst de VvAA op chronische patiënten die van de zorgverzekeraar ineens moeten switchen van zorgverlener of -instelling, en hun contacten met vertrouwde verpleegkundigen en artsen kwijtraken. Of aan patiënten die rondom de jaarwisseling van het ene ziekenhuis naar het andere moeten verhuizen, omdat de zorgverzekeraar het ene ziekenhuis niet meer contracteert.
VvAA wil voorkomen dat de patiënt straks niets meer te kiezen heeft en dat de relatie tussen arts en patiënt onder druk komt te staan. Het feit dat dit voorstel zo snel mogelijk door de Kamer geloodst lijkt te gaan worden, verontrust VvAA dan ook ten zeerste. In een brief roept de VvAA de Tweede Kamer op te voorkomen dat een fundamenteel recht van de Nederlandse burger wordt aangetast.
Op de website van de VvAA kan een petitie worden ondertekend tegen de afschaffing van de vrije artsenkeuze.