Maandag 27 november 2023
We kijken terug op een verbindende en inspirerende middag,
waarbij veel kennis en ervaringen met elkaar gedeeld werden.
De noodzaak van meer aandacht voor dit onderwerp,
borgen van cultuursensitief werken in organisaties en opnemen in de opleidingen, werd ook weer zeer duidelijk. Wij gaan dan ook zeker verder met dit onderwerp, binnen de werkgroep ouderen en in samenwerking met anderen.
Het verslag van ons symposium kunt u hier lezen.
De presentaties van de sprekers vindt u hieronder bij de beschrijving van de sprekers.
Algemeen
Als Johannes Wier Stichting (JWS) voor gezondheidszorg en mensenrechten zetten we ons in voor menswaardige zorg voor iedereen. In dit symposium vestigen we de aandacht op menswaardige zorg in de laatste levensfase van ouderen met een migratieachtergrond. De samenwerking tussen zorgverleners en naasten (mantelzorgers) roepen vragen en dilemma’s op en staan soms zorg in de weg. Hoe ga je daarmee om? Hoe is het gesteld met die zorg? Wat bedoelen we met inclusieve en cultuursensitieve zorg? En wat verstaan we onder waardigheid? Hoe zien mensen zelf menswaardige zorg in de laatste levensfase en kan de zorg hierin voorzien?
Als ouderen met een migratieachtergrond zorg nodig hebben zijn het vaak hun naasten die intensief en lang zorg verlenen. Dat leidt tot specifieke vraagstukken en dilemma’s in de samenwerking tussen naasten en professionals. Deze vragen en vraagstukken zijn we dieper op in gegaan.
Sprekers
Dr. Nina Conkova sociaal wetenschapper werkzaam bij Leyden Academy on Vitality and Ageing spreekt over zorg en welzijn van ouderen met een migratieachtergrond, met bijzonder aandacht voor thema’s als cultuursensitieve zorg, verpleeghuiszorg en de rol van mantelzorgers en de samenwerking met zorgverleners. De presentatie van Nina leest u hier.
Dr. Xanthe de Voogd, docent medische ethiek, gaat in haar presentatie dieper in op het begrip waardigheid en wat dit betekent voor Turkse, Marokkaanse en Surinaamse ouderen in de wijk. En ook zij gaat in op de rol van mantelzorgers en familie in de palliatieve zorgfase. De presentatie van Xanthe kunt u hier bekijken.
Saïda Aoulad Baktit is islamitisch geestelijk verzorger in het RadboudUMC en trainer interculturele zorg. Aan de hand van de documentaire De laatste dagen van Mouchtar – waarin een huisarts, een Marokkaanse patiënt en zijn mantelzorgers worden gevolgd heeft Saida besproken hoe om te gaan met religieuze en culturele diversiteit in de laatste levensfase.
In het tweede deel van het programma vond een panelgesprek plaats over de rol en samenwerking van mantelzorgers/familie met zorgverleners met het oog op goede zorg voor de patiënt of cliënt in de palliatieve fase. Naast de sprekers gingen Habiba Chrifi-Hammoudi (mantelzorgexpert en ervaringsdeskundige), Amina Meziane (verpleegkundige en oprichter van Zuster Mina en Zorgloket) en Gülay Orhan (adviseur toekomstbestendig beleid inclusieve zorg) met elkaar in gesprek aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden. Ook anderen (in de zaal) hebben een bijdrage geleverd aan het gesprek.