Alle huisartsen kunnen een beroep doen op de “Regeling Onverzekerbare Vreemdelingen” (bron: CAK). Veel huisartsen en medewerkers van huisartspraktijken zien hier tegenop omdat zij de regels niet kennen en opzien tegen de administratie. Ongedocumenteerde patiënten worden geweigerd of krijgen minder goede zorg waardoor hun medische problemen verergeren. Het is echter niet zo complex als het misschien lijkt.
We bespreken de volgende vragen:
• Wat is een ongedocumenteerde patiënt?
• Waar heeft een ongedocumenteerde patiënt recht op?
• Hoe help ik als arts een ongedocumenteerde patiënt?
De term “ongedocumenteerd” wordt gebruikt voor mensen met een nationaliteit van buiten de Europese Unie en die geen geldig verblijfsdocument in Nederland hebben. Onder deze groep vallen bijvoorbeeld afgewezen asielzoekers die niet terugkunnen naar het land van herkomst, slachtoffers mensenhandel, mensen met een mislukte huwelijksmigratie, mensen wiens visum verlopen is maar die hier zijn gebleven en volop aan het werk zijn. Omdat zij bijna nergens recht op hebben in Nederland leven zij vaak in schrijnende omstandigheden. Gelukkig hebben zij in Nederland wel recht op gezondheidszorg.
Het CAK, het Centraal Administratiekantoor, hanteert voor deze groep patiënten de “Regeling Onverzekerbare Vreemdelingen”. Via deze regeling kan een deel van de gemaakte zorgkosten vergoed worden, indien de patiënt geen of beperkte middelen heeft om de zorg te betalen. Ongedocumenteerde mensen kunnen namelijk geen zorgverzekering afsluiten en sommige patiënten kunnen vanwege hun financiële omstandigheden de zorgkosten niet of niet volledig betalen.
Op de website van het CAK staat deze regeling heel duidelijk uitgelegd, per type zorgverlener. Voor huisartsen is het simpel. Huisartsenzorg kan altijd vergoed worden door deze regeling. U vult na afloop van het consult het betreffende formulier in dat u samen met de factuur van de consultkosten opstuurt naar het CAK. Het CAK stort het bedrag aan u terug. U kunt 80% van het passantentarief declareren.
Op de website van het CAK staat ook precies uitgelegd hoe vergoeding van kosten kan plaatsvinden bij verwijzing naar een door het CAK gecontracteerde apotheek, ziekenhuis of andere zorgverlener.
Verwijzing naar ziekenhuis:
Als u een ongedocumenteerde patiënt verwijst naar een ziekenhuis, verwijst u enkel naar een ziekenhuis met een contract met het CAK. Op de website van het CAK staat welke ziekenhuizen in uw regio een contract met het CAK hebben.
Zorg ook hierbij dat u altijd de meest recente lijst op de website bekijkt, anders komt de patiënt achteraf in grote problemen door hoge rekeningen die hij/zij niet kan betalen. De financiële afdeling van het ziekenhuis bepaalt vooraf met patiënt zijn/haar financiële situatie en bekijkt of (een deel van) de ziekenhuisrekening naar het CAK gestuurd kan worden.
Als huisarts informeert u de patiënt dat hij/zij voorafgaand aan de afspraak in het ziekenhuis (mag op dezelfde dag) ALTIJD eerst langs de financiële afdeling van het ziekenhuis gaat. Als patiënt hier niet vooraf langs gaat, krijgt hij/zij sowieso een rekening thuisgestuurd. Op de website van het CAK vindt u ook informatie over verwijzing naar andere zorgverleners. Op de website van het CAK staat welke apotheken in uw regio een contract met het CAK hebben.
Verwijzing naar Apotheek:
U schrijft op het recept “CAK” en het land van herkomst. De apotheek declareert dan een deel van de kosten van de medicatie bij het CAK. Let op: Niet alle apotheken hebben een contract met het CAK. En de patiënt moet zelf 5 euro per receptregel betalen. • De medicijnen die niet vanuit de basiszorgverzekering worden vergoed, zoals maagbeschermers en bepaalde vitaminen, worden ook voor ongedocumenteerde patiënten niet vergoed.
Let op: De lijst met CAK gecontracteerde zorgveleners kan wijzigen, zorg er dus voor dat u altijd de meest recente versie van de lijst op de website van CAK bekijkt!