Per 1 september is Sterre van der Heyden tot ons bestuur toegetreden. We stelden Sterre vier vragen:
- Wat betekent het recht op gezondheid voor jou, met name vanuit jouw ervaring in de jeugdzorg?
- Hoe wil je jouw ervaring in de jeugdzorg en jouw frisse perspectief inzetten voor de Johannes Wier Stichting en het Jongerennetwerk?
- Wat hoop je te bereiken of toe te voegen aan zowel het bestuur als de werkgroep Jongerennetwerk van JWS?
- Welke boodschap of wens heb jij voor zorgverleners, vooral in de jeugdzorg, als het gaat om mensenrechten in de zorg?
“Voor mij betekent het recht op gezondheid dat ieder individu, van jong tot oud, de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Vanuit mijn achtergrond in orthopedagogiek en als promovenda aan de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Amsterdam UMC heb ik gezien hoe essentieel de eerste levensjaren zijn voor een gezonde basis. Door vroeg in te zetten op preventieve en toegankelijke zorg en een systemische aanpak, kunnen we de basis leggen voor een levenslange fysieke en mentale gezondheid. Het is daarbij belangrijk om de stem van het kind serieus te nemen, zodat de zorg die wordt geboden is afgestemd op de behoeften van het kind. Wanneer we kinderen zien en behandelen als experts van hun eigen leven, blijkt vaak dat ze veel meer weten dan we dachten!
In mijn promotieonderzoek richt ik me op het versterken van de stem van het kind bij jeugdbeschermingsbeslissingen. Deze ervaring wil ik gebruiken om de perspectieven van kinderen en jongeren beter tot hun recht te laten komen binnen JWS en om jeugdparticipatie in de zorg te bevorderen. Binnen het jongerennetwerk hoop ik de betrokkenheid van studenten en jonge professionals in de zorg met interesse in mensenrechten te vergroten. Het doel is om samen een sterk netwerk op te bouwen waarin wij elkaar ontmoeten, inspireren en ondersteunen. Als starter in de zorg kom je een heleboel uitdagingen tegen op het gebied van mensenrechten. Door ideeën uit te wisselen en te leren van elkaars ervaringen, staan we samen sterker.
Als (jeugd)zorgprofessional maak je constant complexe beslissingen die een directe invloed hebben op de levens van anderen. Mijn wens is dat zorgverleners blijven leren van elkaar én van de kinderen en volwassenen voor wie we zorgen. Cliënten en patiënten nemen waardevolle inzichten en ervaringen mee. Als starters kunnen wij veel leren van de oude rotten in het vak, terwijl de nieuwe generatie weer nieuwe ideeën inbrengt. Door van elkaar te leren en open te staan voor andere perspectieven, werken we samen aan een zorgsysteem waarin mensenrechten voorop staan en iedere stem, jong of oud, wordt gehoord en serieus genomen.”