Zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) worstelen regelmatig met hun persoonlijke en professionele waarden en normen in hun zorg voor asielzoekers. De ethische dilemma’s die zij in hun besluitvorming ervaren zijn vaak lastig omdat medische, juridische en humanitaire aspecten door elkaar heen lopen en de behandelkeuze kunnen beïnvloeden. Dat was voor de Johannes Wier Stichting (JWS) reden om onder GGZ zorgverleners een onderzoek naar deze ethische dilemma’s te doen en een handreiking voor professionals te ontwikkelen. Dit onderzoek – dat dankzij ZonMw subsidies en cofinanciering kon worden uitgevoerd – leverde de volgende publicaties op:
– onderzoeksverslag (2015),
– handreiking (boekje) (2015)
– e-learning cursus (2019) (tijdelijk in onderhoud)
Doelgroep
De handreiking en de e-learning cursus zijn ontwikkeld voor zorgverleners, met name voor artsen/psychiaters, gespecialiseerde verpleegkundigen en psychologen die zorg bieden voor asielzoekers in de GGZ. Professionals uit deze beroepsgroepen kunnen nascholingspunten ontvangen na het succesvol doorlopen van de e-learning cursus. De handreiking in hard copy is aan te vragen bij het secretariaat van JWS via het formulier onderaan deze pagina.
Inhoud
De handreiking en de e-cursus bieden specifieke kennis en vaardigheden aan ter ondersteuning van zorgprofessionals in het (leren) reflecteren op ethische dilemma’s in de GGZ voor asielzoekers. De e-cursus is gebaseerd op de handreiking, maar gaat een stap verder in bewustwording, reflectie en kennis van ethische dilemma’s in de GGZ voor asielzoekers. Aan de hand van concrete situaties, gepresenteerd in animatiefilmpjes, leert de cursist stapsgewijs te reflecteren op dilemma’s uit de praktijk, specifiek binnen drie thema’s: informatie delen, suïcidaliteit en diagnostiek & behandeling. Bij het doorlopen van de cursus krijgt u ook achtergrondinformatie over deze specifieke thema’s aangeboden. Daarnaast maakt u kennis met wet- en regelgeving, protocollen, richtlijnen en gedragscodes en andere relevante kennis rondom de zorg voor asielzoekers in de GGZ. Door het doen van de e-learning cursus leert u om in situaties met ethische dilemma’s zelf enkele reflectie stappen te doorlopen. De cursus sluit af met een eindtoets.
Verantwoording
Het onderzoeksproject dat aan de handreiking ten grondslag ligt is uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen de Johannes Wier Stichting, de Universiteit Utrecht, de Stichting Diversiteit en Inclusie in zorg en welzijn (voorheen ‘Mikado’), het Amsterdam UMC locatie AMC en Centrum ’45 en werd financieel mogelijk gemaakt door ZonMw.
De e-learning cursus is een vervolg hierop en is ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen de Johannes Wier Stichting en het Amsterdam UMC locatie VUmc. De cursus kon worden ontwikkeld na toekenning van een implementatiesubsidie van ZonMW en aanvullende financiering vanuit Stichting Koningsheide en de Johannes Wier Stichting.
Bij beide deelprojecten was een klankbordgroep betrokken met experts van GGZ Centraal, GGZ InGeest, De Gelderse Roos, Phoenix, NVvP, Pharos, Centrum ’45 en GCA.