Zie ook nieuws ongedocumenteerde vreemdelingen
Ongedocumenteerde migranten hebben net als ieder ander persoon recht op medisch noodzakelijke zorg. Onder ongedocumenteerden worden personen verstaan die afkomstig zijn uit niet-EU landen en die in Nederland verblijven zonder geldige verblijfsvergunning. Dit zijn voor een deel uitgeprocedeerde azielzoekers, maar het kunnen ook migranten zijn die nooit asiel of een andere vergunning tot verblijf hebben aangevraagd.
Het recht op zorg
Ongedocumenteerde migranten kunnen geen zorgverzekering afsluiten. Dit is vastgelegd in de Koppelingswet. Deze wet bepaald dat personen zonder geldige verblijfstitel geen aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen. Het recht op gezondheid bepaalt echter dat iedereen, ongeacht verblijfstatus, recht heeft op gezondheidszorg (zie ook: recht op gezondheid). In de koppelingswet is daarom een clausule opgenomen die de toegang tot medisch noodzakelijke zorg waarborgt.
Medisch noodzakelijke zorg
Onder ‘medisch noodzakelijke zorg’ wordt verstaan alle zorg die een arts als medisch noodzakelijk beschouwt. Dit betekent dat een arts bij een patiënt zelf bepaald of er sprake is van medisch noodzakelijke zorg. Dit begrip is verder uitgewerkt in de Brochure medisch noodzakelijke zorg.
Regelgeving en financiering
Ongedocumenteerde migranten zijn, zonder verzekering, zelf verantwoordelijk voor de kosten van hun zorg. In de praktijk is deze groep vaak niet in staat om te betalen. Om het recht op medisch noodzakelijke zorg te waarborgen bestaat daarom een financieringsregeling waar professionals in de zorg een beroep op kunnen doen als een ongedocumenteerde patiënt niet kan betalen. Deze regeling wordt vanaf 1 januari 2017 uitgevoerd door het Centraal Administratiekantoor (CAK). Op de website van het CAK is een compleet overzicht te vinden van de regeling.
E-cursus gezondheidszorg voor ongedocumenteerden
Deze geaccrediteerde e-cursus van JWS biedt overzichtelijke basiskennis over ongedocumenteerden in Nederland en de mogelijkheden om zorg te verlenen aan deze groep. De cursus is te vinden via: e-learning gezondheidszorg voor ongedocumenteerden.
Samenwerking Johannes Wier Stichting en Dokters van de Wereld
De Johannes Wier Stichting werkt samen met Dokters van de Wereld om professionals in de zorg beter te (laten) informeren over de mogelijkheden om zorg te verlenen aan ongedocumenteerde migranten.
Om professionals in de zorg te bereiken wordt via medische beroepsorganisaties informatie verspreid onder de achterban. Daarnaast worden er workshops en presentaties verzorgd aan professionals in de zorg.
Relevante websites
- Praktische informatie over de financieringsregeling en zorg voor ongedocumenteerde migranten: www.doktersvandewereld.org/zorginfo
- Informatie voor huisartsen over zorg voor migrantenpatiënten: www.huisarts-migrant.nl
- Landelijk informatie- en adviespunt over zorg aan ongedocumenteerde migranten: www.lampion.info
Achtergrondinformatie
- Rapport Arts en Vreemdeling
- Artikelen in Medisch Contact
- Rapport Medische zorg vreemdelingen
- Rapport De deur naar zorg