De Johannes Wier Stichting voor Gezondheidszorg en Mensenrechten organiseert op vrijdag 3 februari 2017, 14.30 – 18.00 u., een symposium over de huidige staat van de toegankelijkheid van de zorg in Nederland. Dit symposium zou eerder plaats vinden op 3 november j.l., maar werd wegens onvoorziene omstandigheden uitgesteld.
Het inschrijfformulier vind u onderaan deze pagina.
Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dit recht is vastgelegd in ‘Het recht op gezondheid’ (‘The Right to the highest attainable standard of physical and mental health’) in het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (IVESCR, artikel 12), het Grondrechtenhandvest van de Europese Unie en het Europees Sociaal Handvest. In het ‘general comment’ van 2000, dat artikel 12 van het IVESCR nader uitwerkt, wordt ‘het recht op gezondheid’ toegelicht. In deze toelichting is beschreven dat de zorg voor iedereen die dat nodig heeft toegankelijk, beschikbaar, aanvaardbaar en van goede kiteit moet zijn.
Verschillende ontwikkelingen in de zorg als de transitie in de jeugdzorg, de overheveling van zorg naar de gemeenten en de marktwerking hebben invloed op de toegankelijkheid van zorg. Zorgprofessionals hebben de taak om de toegankelijkheid van zorg te garanderen. Zij worden aan de hand van CANMEDS competenties (door de Canadian Medical Association opgestelde competenties die internationaal gebruikt worden) opgeleid. Een van de competentiegebieden is ‘maatschappelijk handelen’. Binnen dit gebied wordt beschreven dat de professional determinanten van ziekte erkent en herkent, de gezondheid van patiënten en de gemeenschap bevordert en handelt volgens wettelijke bepalingen.
Met dit symposium willen we de staat van de toegankelijkheid van zorg en de positie van de zorgprofessionals bespreken. Na presentaties van de sprekers, die verschillende kanten van het onderwerp belichten, gaan wij daarover in debat.
Zie voor het programma en abstracts van de presentaties aankondiging-symposium-3-februari-2017.
Het symposium is geaccrediteerd door GAIA/ABAN en het Kwaliteitsregister V&VN en Register Zorgprofessionals en levert bij deelname twee punten op.
De inschrijfkosten bedragen € 25, -.