Door Alies Struijs, voorzitter Johannes Wier Stichting
De Johannes Wier Stichting (JWS) zet zich in om mensenrechten in de gezondheidszorg waar nodig te bevorderen. Ieder mens heeft recht op lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg. Dit houdt in dat de zorg beschikbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit is. In de praktijk zijn er mensen die noodzakelijke zorg mislopen. Van zorgprofessionals vraagt dit om deze mensen in beeld te krijgen. JWS draagt daar aan bij via e-learnings, campagnes, webinars en symposia.
Het symposium Blinde vlekken in de ouderenzorg is een recent voorbeeld daarvan. We denken goede zorg te verlenen, maar desondanks zijn sommige kanten van de zorg onderbelicht. Drie deskundigen belichtten tijdens het symposium op 9 april onder leiding van Fransje Snijders ‘blinde vlekken’ en gaven zorgverleners praktische adviezen. Ester Bertholet presenteerde blinde-vlek-voorbeelden uit haar speciale praktijk voor ouderen met complexe problematiek; Janne Papma sprak over dementie onder ouderen met een migratieachtergrond; en Kees Kramers wierp een kritische blik op de grote hoeveelheid medicijnen die ouderen op hoge leeftijd slikken. Wil Voogt – ons zeer gewaardeerde bestuurslid die in december plotseling is overleden – koos de treffende titel van deze bijeenkomst, zij was met Fransje Snijders een van de initiatiefnemers van dit goed bezochte en succesvolle symposium, dat vanwege de coronapandemie online in een studio plaatsvond.
Een tweede voorbeeld is de postercampagne Dit is een kind en geen tolk, die JWS op Wereldgezondheidsdag 7 april lanceerde. Deze campagne, een initiatief van Simone Goosen en Petra de Jong, is onderdeel van de JWS-actie Tolken terug in de zorg, alstublieft. De campagne roept zorgprofessionals op kinderen niet meer in te zetten als tolken voor (volwassen) familieleden. De campagne – ondersteund door AJN Jeugdartsen Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie – blijkt effectief en een eyeopener voor artsen en andere zorgverleners.
Beide voorbeelden illustreren waar JWS voor staat: ‘blinde vlekken’ zichtbaar maken en ‘eyeopeners’ bieden om gelijke toegang tot goede zorg te bevorderen.
Alies Struijs
voorzitter JWS