De werkgroep signaleert dat – ondanks uit onderzoek bekend is dat er een verhoogd risico voor m.n. borst- en baarmoederhalskanker is bij bepaalde groepen in de samenleving zoals ongedocumenteerden en dak- en thuislozen – er drempels bestaan in de toegang tot deelname aan bevolkingsonderzoeken. Dit heeft 2 verschillende achtergronden:
a. gebrek aan kennis over hoe deze doelgroepen het gemakkelijkst bereikt kunnen worden met de juiste interventie methoden zodat deze vrouwen zelf een weloverwogen keuze kunnen maken om wel of niet deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken. Dit gebrek aan kennis en vaardigheden (gezondheidsvaardigheden) geldt zowel voor professionals als voor de doelgroepen zelf
b. ontbreken van een systeem, juridisch en ethische insteek, waardoor deze vrouwen ook kunnen deelnemen aan bevolkingsonderzoeken. Nu is er een Burgerservice nummer (BSN), en een inschrijving in Basisregistratie Personen (BRP), voor nodig. Dat hebben deze vrouwen niet omdat ze of geen vaste woon- en verblijfsplaats hebben, niet ingeschreven staan in BRP, geen geldige verblijfsstatus hebben.
Leden
- Anita Ham, medisch antropoloog & socioloog, AB-lid, coördinator en contactpersoon
- Alette Broekens, adviseur publieke gezondheid, AB-lid
- Halima Kharrat, gynaeacoloog in opleiding, vrijwilliger JWS
- Jojanneke van Amesfoort, gynaecoloog in opleiding, vrijwilliger JWS
- Maud Beljaars, jurist en vrijwilliger JWS
- Myrthe van der Pavert, ethicus en vrijwilliger JWS